Oldal kiválasztása

Ha egy párkapcsolat stabil érzelmi és anyagi feltételekre épül, előbb-utóbb elkövetkezik az a pillanat, hogy a fiatal párok gyermeket terveznek. Szülővé válni a legszebb és legnagyobb kihívás az életben.

Manapság egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy tudatosan készüljenek a gyermekvállalásra. A leendő szülők, már a fogamzás előtt változtathatnak életmódjukon, étrendjükön, ami hozzájárulhat, a magzat egészséges fejlődéséhez.

Egyre nagyobb hangsúly helyeződik az egészséges élelmiszerekre, vitaminszedésre, a kiegyensúlyozott testi és lelki állapotra.

De melyek azok a szempontok, amiket érdemes végiggondolni, vagy változtatni, s amikről a gondozó orvost érdemes tájékoztatni ebben az élethelyzetben?

baba tervezes

Egészségi állapot

A várandós gondozás anamnézisének alkalmával számos fontos kérdés vetődik fel. Sor kerül a családban előforduló betegségek tisztázására, anyai és apai illetve közeli rokonok részéről és egyes örökletes rendellenességek kizárására. Fontos, lenne ezeket a szempontokat már a terhesség előtt tisztázni. 

A családi anamnézis mellett az esetleges aktuális betegséget is érdemes megemlíteni. (cukorbetegség, epilepszia, pajzsmirigy betegségei, magas vérnyomás, depresszió, allergia, nőgyógyászati panaszok, stb.) Például abban az esetben, ha epilepszia áll fenn, fontos, hogy a teherbe esés előtt, olyan gyógyszert kapjon a hölgy, ami a kivédi a görcskészséget és ugyanakkor nem árt a magzat fejlődésének sem. Mindemellett ugyanolyan fontos szerepet játszik a leendő apa egészségi állapota is.

baba tervezes

Talán ez már köztudott, de megemlítendő az anyai és apai életkor is. Abban az esetben, ha a családtervező nő életkora 38 év felett van, javasolt a Genetikai tanácsadó igénybevétele. A várandósság kezdetén lehetőség van kromoszóma rendellenesség kockázatára irányuló vérvizsgálatra, melyek az ultrahang eredménnyel együttesen határozza meg a kockázati értéket.

Lehetőség van bizonyos laborvizsgálatok elvégzéséhez is. Gyermekkori betegségek, korábban lezajlott, ill. folyamatban lévő fertőző betegségek szűrésére. Vérszegénység, vércukor, pajzsmirigyműködés és esetleges hormonális egyensúlyra vonatkozó értékek ellenőrzésére. A fent említett szempontok szerepet játszhatnak a problémamentes várandósság lefolyásában.

baba tervezes

Életmód

A fogamzás előtt a szülők életmódja is fontos szerepet játszhat. A leendő szülők egészségének javítása és megtartása érdekében mellőzni javasolt a dohányzást, a szeszes ital fogyasztást, és a túlzott kávé fogyasztást is csökkenteni javasolt. Amennyiben gyógyszert kell szedni, mindenképp a kezelő orvos utasításait betartani szükséges ennek kapcsán.

Lényeges végiggondolni a munkahelyi környezetet is, és lehetőség szerint kivédeni vagy megszüntetni az felmerülő problémákat. Sugárzásveszély, fertőző közeg, vegyi anyagok kiküszöbölése indokolt, a munkahelyen lehetőséget kellene biztosítani például áthelyezéssel az említett tényezőkből származó problémák megelőzése érdekében.

Ideális esetben három hónapos felkészülést javasolnak a szakemberek a tervezett várandósság eléréséhez. Érdemes ez idő alatt a fogamzásgátló tabletta szedést abbahagyni, hogy a hormonszabályozás helyre állhasson, helyes életmódot élni, vitamint szedni, és lehetőség van fogamzás optimális idejét is meghatározni. (pl.: ébredési hőmérséklet mérésével).

baba tervezes

 

Étrend, vitaminok

Az egészséges étrend és szükség esetén vitaminszedés is része a várandósságra való felkészülésnek. Érdemes széleskörűen fogyasztani minden tápanyagból.

Különösen fontosak a megnövekedett vitamin, vas és ásványi anyag biztosításához a :

 • zöldségek
 • gyümölcsök
 • teljes őrlésű gabonák
 • tojás
 • húsfélék
 • tejtermékek

Mérlegelendő a szélsőséges étrend követése (pl. vegetáriánus étrendek), hiszen így kevésbé biztosítottak a létfontosságú összetevőkhöz való hozzájutás.

A magzat hasznosítja a számára szükséges tápanyagokat, így idővel az anyánál jelentkezhet hiányok. (vas, kalcium, magnézium)

baba tervezes

Kockázatot jelenthet a nyers ételek fogyasztása (például: félig átsütött hús), így ez várandósság alatt sem javasolt.

Az étrend a forgalomban kapható várandós vitaminokkal egészíthető ki.

Ezen készítmények komplex összetevői segítenek megelőzni egyes súlyosabb betegségek kialakulását. Ebben lényeges szerepet tölt be a B vitamin csoportba tartozó folsav, mely:

 • idegrendszer kialakulásában játszik esszenciális szerepet
 • működését kiegészíti a B12 vitamin
 • B6 és cink vitamin
 • C-vitamin

Ezek együttese nélkülözhetetlen az idegrendszert felépítő enzimek működésében. Mivel a szervezetünk folsavat nem tud előállítani, szükséges a táplálék révén biztosítani azokat. Magas folsav tartamú táplálékunk:

 • máj (sütve)
 • kelbimbó
 • spenót
 • brokkoli
 • saláta
 • korpáskenyér
 • narancs
 • káposzta

Az említett vitaminok biztosítása azért is kap szerepet már a várandósság előtt, hogy a leendő anya szervezetében elegendő álljon rendelkezésre a koraterhesség időszakában is. Ez fontos időszaknak számít, hiszen lényegében a terhesség 3. és 8. hete között, 6 hét alatt alakulnak ki a magzat fő szervrendszerei.

baba tervezes

Koraterhesség védelme

Az említett időszak, az a bizonyos 3.-8. hét közötti időszak különösen lényeges a magzat szempontjából. Szükséges lenne mielőbb orvoshoz jusson el a kismama, hogy a várandósság mielőbb igazolódjon, s hogy a helyes iránymutatások ne maradjanak el. Szerepet játszik a helyes, stresszmentes életmód folytatása, az orvos javaslatainak betartása. A dohányzás, többek közt a passzív dohányzás, alkohol, forró ülőfürdő, indokolatlan gyógyszerszedés viszont továbbra is kerülendő.

Kép forrása: Freepik

Hírlevél

Facebook

Kapcsolat

Biztonságos és gyors online vásárlás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adataid áruházunkhoz nem jut el.
Wishlist 0
Continue Shopping