Oldal kiválasztása

A több gyermekes szülők már kicsit rutinosabban tudják kezelni, ha lázas a gyerkőc, de az újdonsült anyukáknak a láz még maga a rémálom. Ismerős? Valószínűleg sok kérdés merül fel benned, nem tudod mikor fordulj gyerekorvoshoz, mi az az érték, ami még belefér és mi az, ami már nem.

Mit jelent az, ha lázas baba?

Igazából láznak csak a 38 C fok feletti testhőmérsékletet nevezik, így amikor elmész a gyerekorvoshoz és azt kérdezi mennyi volt a csecsemőd láza, a válaszodat ennek tükrében add meg. Bármennyire is furcsa vagy hihetetlen számodra, de a 37,8 C csak hőemelkedésnek számít.

Hogyan tudsz lázat mérni?

A láz mérését többféle módon lehet elvégezni, amit lurkód kora határoz majd meg. Újszülöttnél csak a végbélben keresztül lehet, de nagyon figyelj oda, hogy a hőmérő által mutatott értékből vonj le 0,5 C, mert így jön csak ki a valós láz érték. Nagyobb csemetéknél, pedig:

 • lben
 • hónaljban
 • szájban

lazas baba

Mivel is tudsz lázat mérni?

Fontos leszögezni, hogy a kézzel történő lázmérés nem megbízható, így, ha biztosra akarsz menni, akkor ne is alkalmazd ezt a fajta módszert!

Magyarországon 2009-ben betiltották a higanyos lázmérők árusítását. Ma már csak olyan hagyományos hőmérőt találsz a patikákban, amely a higany helyett galliumot vagy színezett alkoholt tartalmaz.

A hagyományos hőmérő helyét rengeteg megbízható, modern eszköz vette át. Ilyenek például:

 • digitális lázmérő
 • fül és homlok lázmérő
 • digitális fülmérő
 • cumihőmérő
 • flexibilis fejjel ellátott digitális lázmérő

Nézd meg a BabaMancs kínálatát a lázmérő kategóriában.

lazas baba

Mikortól kell csillapítanod a lázat?

A láz mindig annak a jele, hogy valami nincs rendben a szervezettel, ezért a láz nem betegség, hanem a betegség tünete. Kisbabád szervezetének is jót tesz a magas láz, hiszen immunrendszere jobban működik, a korokozók nagyobb számban pusztulnak el.

A magyar orvoslás ajánlása szerint, ha csupán hőemelkedése van gyerkőcödnek, akkor nem javasolt a lázcsillapítás, pláne, ha a kicsid közérzete jó. Akkor érdemes lázat csillapítani, ha a közérzete romlik, aluszékony és bágyadt.

lazas baba

Lázcsillapítás otthoni praktikákkal, avagy a hűtőfürdő és vizes borogatás

A hűtőfürdőről igencsak megoszlanak a vélemények. Van, aki hísz benne és van, akik nagyon szélsőséges megoldásnak gondolja. A lényeg, hogy akkor alkalmazd, ha azt látod, hogy a kicsi szívesen veszi és nem ellenkezik. Erőszakkal nem érsz el semmit, csak rontasz az állapotán.

Engedj annyi vizet a fürdőkádba, amennyi a fürdetéshez kell. Ültesd bele a gyermeked, ha csecsemőd van, akkor alkaroddal támaszd alá és szépen fokozatosan engedj hozzá langyos vizet. Vigyázz arra, hogy a víz ne legyen 28-30 C-nál hidegebb!

Cuki vízhőmérőkért katt ide. vízhőmérő

Vizesborogatás (priznic)gi időket idézi, ezt is csak akkor vedd igénybe, ha azt látod jól esik neki. Vizezz be nem használt törölközőt vagy textilt és tekergesd be vele a picit. Ezt addig ismételd, ameddig nem csökken a láza.

lazas baba

Lázcsillapítás gyógyszerekkel

Amikor azt tapasztalod, hogy nem csillapodik a láz, gyógyszeres kezelés ajánlott. Gyermekeknek rom típust ajánlanak és neked kell eldönteni, hogy melyik válik be nektek. Minden szervezet más és más, így mindegyik másképpen reagál.

 • amidazophen (tabletta és kúp formájában tudod megvásárolni)
 • paracetamol (vény nélkül kapható és kúp, tabletta, szirup formájában gyártják)
 • ibuprofen (tabletta és kúp kiszerelésben kapható)

Ezeken kívül még szalicilsav tartalmú készítményekkel is találkozhatsz, de az ajánlás szerint ezt szigorúan csak 10 évnél idősebb gyermekeknél szabad alkalmaznod.

lazas baba

A fentiek elolvasása után egy a lényeg: ne ess pánikba! Minden szervezet másként reagál a lázra és a lázcsillapításra. Idővel egyre tapasztaltabb leszel, és könnyű szerrel el fogsz bánni a lázzal!

Fénykép forrás: Freepik

Hírlevél

Facebook

Kapcsolat

Biztonságos és gyors online vásárlás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adataid áruházunkhoz nem jut el.
Wishlist 0
Continue Shopping