Oldal kiválasztása

A védőnő felkeresése, avagy a várandósság kezdete

A védőnői hivatás fennállása több, mint 100 éves múltra nyúlik vissza. Ez egy egyedülálló családvédelmi szolgálat, melyet néhány évvel ezelőtt felvettek a hungarikumok gyűjteményébe is. A védőnők segítik a várandósság kezdete és későbbi periodusban a gyermeket váró és gyermeket nevelő családok életét. Ezen kívül nyomon követik a gyermekek fizikai és pszichoszociális fejlődését is.

Miután a szülész-nőgyógyász megállapítja a várandósság tényét, számos vizsgálat veszi kezdetét, ez a várandósság kezdete. Az általa kiállított igazolással szükséges a kismamának a területileg illetékes védőnőt felkeresni.

varandosag

Fontos, hogy a további okmányok is kéznél legyenek, TAJ, lakcím kártya, személyigazolvány, hiszen ezek is szükségesek az anamnézis felvételhez. A családgondozó védőnő általában hetente egyszer megadott időpontban várandós tanácsadást tart. Ennek keretében kiállítja a gondozási kiskönyvet, melybe a várandósság alatt elvégzett vizsgálati eredmények kerülnek bele. Érdemes ideális időben (8-10hétnél nem később) jelentkezni, hogy a fontos vizsgálatok elvégzésre kerülhessenek, ne maradjanak el. A vizsgálatok egy része kötelező, és beutaló szükséges, de igénybe vehetők térítéses laborvizsgálatok is.

varandosag

Milyen vizsgálatok várhatóak a várandósság alatt, a várandósság kezedete időszak alatt

  • 12. hét – Genetikai labor vizsgálat (választható, fizetős vizsgálat)
  • 12. hét – I. laborvizsgálat
  • 18. hét – Genetikai UH vizsgálat
  • 20. hét – Belgyógyászati vizsgálat (háziorvosi ellenőrzés), fogászati vizsgálat
  • 24.-28. hét – II. laborvizsgálat (vércukorterhelés)
  • 28. – 30. hét – UH vizsgálat
  • 36. hét – Szükség e. UH vizsgálat, III laborvizsgálat, kenetvétel
  • 36. hét – Hetente magzati szívhangvizsgálat (NST vizsgálat)
  • 40. hét – Magzati szívhangvizsgálat oxytocinos terheléssel (POSE vizsgálat)

varandosag

Anamnézis felvételt érintő kérdések

A személyi adatok felvétele után a védőnő tájékoztatja a kismamát az említett várható kötelező vizsgálatokról, igénybevétel módjáról, helyéről. Szóba kerülnek a munkavégzés körülményei. Mennyire megfelelő-e a munkahelyi miliő a babát váró anyukának. Áll-e fenn veszélyeztető tényező, vegyszer, sugárzás, esetleg fertőző közeg. Egyéni anamnézis során átbeszélik az aktuális egészségi állapotot. Van-e krónikus betegsége az anyának, szükséges-e gyógyszert szedni, szakorvosi gondozásra járni. Felmerülhet a táppénz igénybevétele is. Fontos lehet az is, hogy előfordult-e korábban, ill. gyermekkorban fertőző betegség, műtét. A családban előforduló megbetegedéseket, örökletes, anyagcsere betegségeket is rögzítik.

Minden alkalommal sor kerül az aktuális panaszok, problémák, életmódbeli kérdések megbeszélésére is.

Korábbi terhességek lefolyására, szociális körülmények is tisztázása is szerepet kaphat ebben a témakörben, továbbá szó esik a családokat érintő támogatásokról, a várandósság ideje alatt és szülést követően igénybe vehető járandóságok lehetőségéről is.

varandosag

A védőnői tanácsadás és látogatások szerepe

A várandósnak javasolt általában havonta egy alkalommal ellátogatni a védőnői tanácsadóba. A kontroll során vérnyomást, testméreteket, vizeletvizsgálatot végeznek a védőnők, későbbiekben a magzati szívhangot is ellenőrizhetik.

A vizsgálatok valójában fontosak, hiszen számos súlyos állapot prevenciójához járulhatnak hozzá. Korán kiszűrhető pl. a magas vérnyomás (az ideális vérnyomásnak 140/90 Hgmm alatt kell lennie) terhességi mérgezés, húgyúti infekció, mindez hozzájárulhat a koraszülések számának csökkentéséhez, problémák korai kiszűréséhez, kezeléséhez. Lényeges, hogy megbeszéljék a kismama közérzetét, testi és lelki állapotát, rákérdeznek a magzatmozgásra, étvágyra, alhasi panaszokra stb. Fontos, hogy a védőnő nyomon követi az előírt vizsgálatok megtörténtét, leletek beszerzését, és mindezt a gondozási kiskönyvben rögzíti.

varandosag

A gondozás másik része a családok otthonában történik.

Itt lehetőség nyílik, nyugodt körülmények között megbeszélni a felmerülő problémákat, várandóssággal kapcsolatban és későbbiekben a babát érintő kérdésekben. Általában előre egyeztetett időpontban kerül a sor a védőnői látogatásra. A babavárás kezdetén többnyire a vizsgálatok és az aktuális közérzet megbeszélésére kerül sor. Érdemes átbeszélni a felmerülő kérdéseket, mivel várandósság során számos élettani változás megy végbe a testben, mely aggodalmat, félelmet kelthet, de könnyen orvosolható. Megváltozik a testforma és lelkileg is terhet róhat az anyai szervezetre.

Ezekről a problémákról beszélni kell, és kis segítséggel a megfelelő hozzáállást kialakítani.

A találkozók során átbeszélik, követik a magzat fejlődését, hónapról hónapra. A védőnők segítenek a megfelelő életmód kialakításában, testmozgásban, étrendben, vitaminok szedésében. Együttműködnek a gondozó szülész orvossal, háziorvossal is. A várandósság vége felé javaslatot tesznek az újszülött környezetének kialakításra. Segítenek a babakelengye és a kórházi kellékek összeállításában. Átbeszélik a szülés körülményeit, fájdalomcsillapítást, kórházi szokásokat. Felkészítik a leendő szülőket az újszülött gondozásához, az édesanyák figyelmét felhívják az anyatejes táplálás fontosságára a csecsemő egészséges fejlődésének érdekében.

Összességében az egész család életére változást jelent a babavárás, de a kilenc hónap elegendő, hogy a fiatal pár felkészüljön az újszülött fogadására, s hogy az anyai és apai szerepek könnyen kialakuljanak.

Kép forrás: Freepik

Hírlevél

Facebook

Kapcsolat

Biztonságos és gyors online vásárlás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adataid áruházunkhoz nem jut el.
Wishlist 0
Continue Shopping