Oldal kiválasztása

A szobatisztaságra való nevelést három tényező határozza meg, a csemete érettsége és kora és a te türelmed. Szülőként első sorban arra érdemes oda figyelned, hogy gyermeked lelkileg elég érett-e a bilizés bevezetésére.

Nem szabad siettetned a dolgot, mindennek eljön a maga ideje. Bilizés elkezdésekor nincsenek kőbe vésett szabályok, így egyáltalán nem kell stresszelned, ha a gyerkőcöd 18-24 hónapos és még nem szobatiszta. Szóval a bilizés mikortól és hogyan?

Mikor kezd el érdeklődni a bilizés iránt?

Általában a 1,5 vagy 2 év közötti lurkókat kezdi el érdekelni, hogy egyáltalán mi is történik a mellékhelyiségekben. Ebben a korban kezdenek tudatosan irányítani, elkezdik a kommunikációt a külvilággal és egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a körülöttük levő világra.

Tehát ha az előtt ülteted a bilire, hogy ő egyáltalán tisztába lenne azzal, hogy mi is történik vele, nem fogja érteni, hogy te és apa miért vagytok olyan boldogok attól, ha sikerült neki véletlenül bele pisilni vagy kakilni a bilibe.

bilire szoktatas

Hogyan kezd el?

Érdemes ebben a korban vásárolnod egy bilit, amit mindig megtudsz neki mutatni. Alkalmanként ráülteted és elmeséled neki, hogy most mit is kellene neki csinálnia.

Bilit keresel vagy wc szűkítőt? Katt ide és nézd meg széles választékunkat bili, wc szűkítő

Segítségedre lehetnek a bilizésre szoktató könyvek. Ezekkel a kiadványokkal könnyebben eltudod a csemetédnek magyarázni, hogy mi is lenne most a teendője. Előre szólok, hogy ne csodálkozz, ha az első időben csak játékot akar majd bele pakolni!

bilire szoktatas

Mikor könnyebb?

Nyári időszakban kicsit egyszerűbb a pelenkáról való leszoktatás, hiszen a lurkód meztelenül futkoshat a kertben vagy a lakásban. Látja, érzékeli a pisilése folyamatát, ezért játszva tudja megtanulni, hogy hogyan kell a pisijét visszatartani.

Mi az elfogadott folyamat és mi nem az?

Szakemberek szerint teljesen elfogadott, ha 1,5-3 éves kora között:

  • elhagyja a pelenkát
  • képes a mosdóig visszatartani a pisijét és kakiját
  • 4-5 éves korában időnként még bepisil éjszaka

Nem elfogadott, ha 5 éves korában:

  • gyakorta bepisil nappal vagy éjszaka
  • szobatiszta volt, de ismét bepisil

bilire szoktatas

Mi is az az Enurézis (ágybavizelés)?

Akaraton kívüli bepisilés. Nem szabad félvállról venned, mert a továbbiakban súlyos vesebetegségekhez vezethet. Nemzetközi felmérés szerint 5-14 éves korosztály 7%-a szenved ebben a betegségben.

Mi a kiváltó oka és hogyan tudod kezelni?

  • Lelki eredetű:

A trauma kiváltó oka lehet válás, haláleset, költözés, beilleszkedési probléma stb. Mindenképpen figyelj oda gyermekedre, ha ilyen eset történt a környezetetekben, mert előfordulhat, hogy külső segítséget kell kérded egy pszichológus személyében.

  • Örökletesség:

Ha valamelyik szülő küszködött enuresisben, akkor 40% az esélye annak, hogy a picinél is kialakul a betegség.

  • Fejletlen húgyhólyag:

A húgyhólyag nem működik megfelelően, ez az elváltozás lehet vele született vagy szerzett betegség.

Orvosi segítséggel lehet az állapoton javítani vagy megszüntethető.

  • Gyulladás:

Gyakran előfordul, de elmúlik, ha meggyógyul a kisbeteg.

bilire szoktatas

A bilizésnél hagynod kell, hogy minden menjen a saját medrében. Egyáltalán nem szabad erőltetned, de próbálkoznod mindig lehet. Az eredményt nem a sürgetéssel, szidással vagy veréssel fogod elérni, hanem a sok biztatással, játékos tanítással és a türelemmel.

Ha pedig bepisil, ne szidd le, ne alázd meg, mert azzal rengeteget ártasz neki. Kérj bátran segítséget, tanácsot a gyermek orvosotoktól.

És végül hidd el, ezt is megoldod!

Kép forrás: Pixabay, Freepik

 

Hírlevél

Facebook

Kapcsolat

Biztonságos és gyors online vásárlás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adataid áruházunkhoz nem jut el.
Wishlist 0
Continue Shopping