Oldal kiválasztása

Amikor friss szülőként haza mentek a kórházból az újszülött csecsemővel hatalmas dilemma elé vagytok állítva: Vajon a kisbaba velünk aludjon egy ágyban? Az alvás a saját szobájában, esetleg mégis velünk, de külön kiságyban?

A hol alvás döntése a ti kezetekben van, de érdemes tájékozódni, tanácsot kérned mind három lehetőségről.

Alvás veletek, avagy a kis kifli, nagy kifli

Az együtt alvás csodálatos dolog. Az egész család egy ágyban, egy helyen tér nyugovóra. Hallod, látod, érzed ahogy a kisbabád lélegzik. Amikor nyugtalan csak kinyújtod a karodat és máris megtudod nyugtatni egy simogatással. Nem kell éjjel többször felkelned, hogy megnézd minden rendben van-e, csak ki kell nyitnod a szemed. Az éjszakai etetéshez is rendkívül kényelmes megoldás, hísz ott fekszik melletted. Mégis, vannak ellenérvek.

baba alvas

Mi a baj az együtt alvással?

  • szakemberek szerint a bölcsőhalál egyik kiváltó oka
  • önkéntelen is, de rá tudtok feküdni
  • takarótok véletlenül megfullaszthatja
  • ha nem köztetek alszik leeshet az ágyról

Sokan elvi okokból is ellenzik a közös alvást. Úgy vélekednek, ha megszokja, hogy együtt alszik anyával és apával akkor később nagyon nehéz lesz átszoktatni a saját ágyára. Arra is hivatkoznak, hogy ezzel a szülői intimszféra is megszűnik. Ezektől függetlenül sokan szeretik testközelben érezni babájukat és ezt az alvási szokást választják.

baba alvasa

Alvás külön a saját szobájában

A saját szobájában levő altatást kétféleképpen tudod megoldani:

  • a kisbabád a kiságyában vagy bölcsőjében, Te a szülői hálószobában
  • az újszülött kisbabád a fekvőhelyén és Te -esetleg Apa is- a földön mellette

Ha ezen a megoldáson gondolkodtok vagy eltökélt szándékotok, hogy a kezdetektől külön altatjátok a kicsit, feltétlenül használjatok bébi őrt és gzésfigyelőt.

baba alvasa

A technika segítségével nyomon tudod követni a csöppség légzését és hallod, hogyan mocorog a kiságyában. A bölcsőhalál megelőzhető a légzésfigyelővel, mert rögtön éles hangot ad ki, ha véletlenül kimarad egy vagy több lélegzetvétel a babánál. Van olyan típus, amihez kamera is tartozik, így, ha másik hálószobában alszotok, folyamatosan látjátok mi is történik a babaszobában.

Kiságyat, kombi kiságyat keresel? Katt ide és nézd meg választékunk. kiságy, kombiágy

Légzésfigyelőt és bébi őr kínálatunkért, pedig ide katt légzésfigyelő, bébiőr, kamerás bébiőr

baba alvasa

Az aranyközépút

Együtt, de mindenki a saját ágyában. Ez egy jól bevált köztes megoldás. A szülőknek megmarad a külön ágyban alvás és a csöppség is mellettük van. Rengetegen szeretik és még mindig van idő eldönteni, hogy majd később hogyan legyen az alvás. Légzésfigyelőt itt is használj mindenféleképpen, hogy teljes nyugalomban tudjatok aludni éjszaka. Ezenkívül:

  • nem kell átbotorkálnod félálomban a babaszobába
  • közelsége miatt könnyen megtudod éjjel etetni
  • nem tudtok ráfeküdni

Jó megoldás lehet a szülői ágyhoz csatolható kiságyat vagy bölcső is. Ide katt a választékért babaöböl, szülői ágyhoz csatlakoztatható kiságy

Mindegy milyen elv, elképzelés szerint határoztok a lényeg az, hogy mindenki a körülményekhez képest kipihenten ébredjen és nyugodtan tudjon aludni!

baba alvasa

Ezenkívül a biztonságra is nagyon figyelj oda és ha van lehetőséged, menj el egyedül vagy pároddal egy újszülött újraélesztési tanfolyamra. Érdemes végighallgatni, hogy felkészültek legyetek minden eshetőségre. A tanfolyamok ingyenesek, védőnőd biztosan készséggel segít neked.

Kép forrás: Pixabay, Freepik

Hírlevél

Facebook

Kapcsolat

Biztonságos és gyors online vásárlás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adataid áruházunkhoz nem jut el.
Wishlist 0
Continue Shopping