Oldal kiválasztása

Babalátogatás


Amikor újszülött érkezik
a családba vagy baráti társaságba alig lehet ki bírni, hogy ne rontsunk rögtön ajtóstól a házba. Azonnal látni akarjuk az új jövevényt, magunkhoz akarjuk szorítani, érezni szeretnénk az illatát és órákig akarunk benne gyönyörködni. Vigyázz, légy tapintatos, mert nem biztos, hogy a kisbaba vagy az anyuka is azt szeretné, amit te. Íme néhány alapszabály, amit hidd el érdemes figyelembe venned, amikor a babalátogatás a terved!

bablatogatas

A régi idők

Volt idő amikor a szülészeti osztályra babalátogatás céljából nem engedtek be senkit sem. A kis jövevényt édesanyján kívül senki nem tarthatta karjában vagy nem simogathatta meg egészen addig, ameddig haza nem engedték őket. A láthatást is csak egy üvegajtón keresztül engedték és bizony apás szülés sem létezett. Furcsának tűnhetnek ezek a szokások a mai modern korban, de mindennek megvan a maga magyarázata. Hittek abban, hogy az első pár nap legyen csak az anyukáé és a kisbabáé. Ismerkedjenek meg egymással, pihenjék ki együtt a közösen átélt szülés élményeit.

Mai világ

Minden 14. életévet betöltött személy bemehet a szülészeti osztályon levő, erre a célra kinevezett vagy kialakított váróba vagy társalkodóba. A legtöbb helyen ez, az étkezésre használt rész szokott lenni. Sok helyen bemehetnek még abba a szobába is, ahol az anyuka fekszik a csöppséggel.

babalatogatas

1. A Kórház

Kórházi látogatásra nem illik menni, ha csak nem vagy NAGYON közeli hozzátartozó. Miért is? Gondolj bele ott van egy friss anyuka, aki fáradt, kialvatlan. Ezenkívül valószínű, hogy nemszalon képes” és még az is lehet, hogy éppen gátmetszéssel szült. Alig tud ülni, menni és még veled is bájolognia kell. Légy megértő és türelmes. Hívd fel vagy üzenj neki. Tudasd vele, hogy mennyire büszke vagy rá és gratulálj neki.

2. Látogatás időpontja otthon

Mindenki másképpen regenerálódik szülés után, de tudnod kell, hogy a gyermekágyi időszak „hivatalosan” 6 hét. Ez az idő elegendő ahhoz, hogy az édesanya testileg és lelkileg is rendbe jöjjön. Testileg azért, mert lehet, hogy gátmetszése volt vagy császármetszése és a sebeknek idő kell a gyógyuláshoz. Lelkileg meg azért, mert fel kell dolgoznia, hogy van egy picike élet, akiről gondoskodnia kell. Család lettek párjával és nem illik ebbe az összeszokási időszakba berontani. Természetesen, ha letelik ez az időszak bátran jelentkezz be hozzájuk babalátogatóba, de ezekre figyelj:

  • egyeztess előre időpontot
  • érkezz időben
  • ne maradj túl sokáig

babalatogatas

3. Babalátogatás körülménye

A legfontosabb szabály az, hogy egészséges legyél amikor látogatóba mész. Egy náthát, köhögést nem vihetsz ajándékba magaddal egy újszülött babához, akinek még nincs védekező immunrendszere. Amikor belépsz a lakásba azonnal vedd le a cipődet és menj kezet mosni. Kérdezd meg szabad-e:

megfogni vagy megsimogatni a babát. Ne vedd természetesnek, mert vannak anyukák, akik irtóznak attól, hogy valaki engedély nélkül ér a kisbabájához
tisztába tevést megnézheted-e
ha szoptatási idő van feltétlenül kérdezd meg, hogy egyáltalán maradhatsz-e és ha maradhatsz át kell menned másik szobába vagy sem
tápszeres babánál szintén illik megkérdezni, hogy maradhatsz-e és nem vedd automatikus igennek, hogy akkor te is fogod megetetni a picurit. Kérdezd meg ezt is az anyukától.

4. Köszöntő ajándék babalátogatáskor

A látogatás első alkalmával nem illik üres kézzel érkezni. Mindenképpen vigyél magaddal köszöntő ajándékot, de ha tanácstalan lennél, hogy minek is örülnénk a legjobban akkor kövesd útmutatónkat.
Ne vegyél újszülöttek:
kisméretű ruhácskát-kérdezd meg nyugodtan az anyukáját hányas méretet hord a baba, így nem viszel rossz méretet és fiók mélyén landoló haszontalan dolgot
nagyméretű ruhácskát se vásárolj, főleg azzal az indokkal, hogy úgy is bele nő. Honnan tudod milyen évszak lesz akkor, amire bele nő abba a ruhába?
sokadik vagy túlméretezett plüss figurát. Tudom cuki, de egy újszülött nem tud vele mit kezdeni!

babalatogatas

Kérdezz! Hidd el nem szégyen megkérdezni mit vigyél ajándékba! Nagyon hálás lesz az anyuka is, hísz végre megkérdezi tőle valaki, mire is van szükségük. Ha mégis önállóan akarsz dönteni akkor olyat vásárolj, aminek örülnek.

• kézlenyomat készítő
• textil pelenka
• cumi
• felhúzható, zenélő plüss figura
• éjjeli fény
• kapucnis törölköző, kifogó
• akasztható plüss figura a babakocsihoz, kiságyhoz, autós bébihordozóhoz
• kiságyra szerelhető forgó
• babaápoló szett
• takaró, pléd
• csörgő

babalatogatas

Ajándék ötletekért katt ide és válaszd azt, amelyik a legjobban elnyerte tetszésedet: játék, babaápolás, spirál plüss babakocsira, zenélő plüss babakocsira, akasztható plüss karikás játék, felhúzható zenélő plüss kiságyra, kapucnis kifogó, babapléd és takaró, csörgő, babaápolás, textil pelenka, fürdetési kellékek.

Természetesen ez csak ötlet töredék, mert számtalan más lehetőség van. Gondolkodhatsz még ajándékutalványon is, amit majd az édesanya költ el arra a hasznos dologra, amit igazán szeretne.

Inkább az Ajándékutalvány a tökéletes választás? Katt ide.

babalatogatas

A legnagyobb ajándék, amit vihetsz neki és nem kerül semmibe az a Dicséret és a Törődés! Egy új anyukának ez az igazi ajándék. Dicsérd meg őt, hogy milyen jól néz ki, mennyire ügyes, mennyire sugárzik, milyen jól helyt áll az új helyzetben. Büszkeség tölti el, ha dicséred kisbabáját is. Legyél türelmes és figyelmes vele. Kérdezd meg mire van szüksége vagy, hogy miben tudsz neki segíteni. Ezzel megerősíted azt a hitét, hogy igazán törődsz vele!

Kép forrás: Freepik

Hírlevél

Facebook

Kapcsolat

Biztonságos és gyors online vásárlás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adataid áruházunkhoz nem jut el.
Wishlist 0
Continue Shopping